Krémové rizoto s krůtím masem a bazalkovým pestem
Není rizoto jako rizoto a pokud vyzkoušíte klasický italský recept na krémovou verzi, nebudete už vařit jiné. My jsme ho doplnili krůtím masem, žampiony, bazalkovým pestem a rukolou. Prim zde samozřejmě hraje kvalitní parmazán.
Ingredience:
250 g krůtích prsou
50 g špeku (nakrájený na malé kostičky)
100 g žampionů (nakrájených na plátky)
2 stroužky česneku (nakrájený na plátky)
250 g kulatozrnná rýže (např. arborio)
100 ml bílého vína
700 ml zeleninový vývaru
olivový olej
2 lžíce másla
70 g parmazánu + hoblinky na ozdobení
sůl, pepř
Jak na to?
Krůtí maso nakrájejte na kostky a osolte, opepřete. Ve větší pánvi rozpalte olivový olej. Vhoďte krůtí maso a osmahněte ze všech stran. Přidejte na kostičky nakrájený špek a až pustí tuk, přidejte žampiony. Na poslední minutu vhoďte česnek a hlídejte, aby se nespálil.
Vsypte rýži, přibližně jednu minutu opékejte a potom vlejte víno a vývar. Zmírněte plamen a při občasném míchání nechte rýži změknout. Pokud se vám nedaří dosáhnout měkkého výsledku, přidejte ještě trochu vody nebo vývaru. Jakmile je rýže uvařená, zamíchejte máslo a parmazán. Případně ještě dosolte, ale většinou je rizoto dost slané díky vývaru.
Na talíři pokapejte bazalkovým pestem, trochou rukoly a hoblinkami parmazánu.