Krůtí Cordon Bleu
Cordon Bleu neboli plněný krůtí řízek je osvědčený evropský recept, který nadchne opravdu každého milovníka masa. Výraz Cordon Bleu se dříve používal pro rytíře řádu Svatého Ducha, ale časem se spojil s výjimečnými osobnostmi gastronomie, které jsou autory tohoto pokrmu.
V původní verzi receptu je použit sýr Comté - francouzský horský sýr s lehce ovocnou chutí. Můžete jej nahradit u nás dostupnějším sýrem Gruyére nebo mladou goudou.
V původní verzi receptu je použit sýr Comté - francouzský horský sýr s lehce ovocnou chutí. Můžete jej nahradit u nás dostupnějším sýrem Gruyére nebo mladou goudou.
Ingredience:
1 krůtí prso
60 g sýra Comté, gruyére nebo goudy
4 plátky šunky
sůl
Na obalení:
hladká mouka
vejce
strouhanka
Na smažení:
přepuštěné máslo
Jak na to?
Maso rozdělte na dvě části a opatrně nařízněte, tak aby se vytvořila kapsa. Potom naklepejte přes potravinovou fólii.
Sýr nakrájejte na špaličky. Takto připravené hranolky zabalte do šunky a dva balíčky vložte do vytvořené kapsy. Maso stlačte, tak aby kapsa zůstala uzavřená. Případně si můžete pomoci párátky nebo jehlami na maso. Maso osolte ze všech stran, obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Smažíme dozlatova v rozpáleném másle z obou dvou stran, tak aby byl řízek vždy do poloviny ponořen. V průběhu smažení můžeme řízek přelévat máslem.
Sýr nakrájejte na špaličky. Takto připravené hranolky zabalte do šunky a dva balíčky vložte do vytvořené kapsy. Maso stlačte, tak aby kapsa zůstala uzavřená. Případně si můžete pomoci párátky nebo jehlami na maso. Maso osolte ze všech stran, obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Smažíme dozlatova v rozpáleném másle z obou dvou stran, tak aby byl řízek vždy do poloviny ponořen. V průběhu smažení můžeme řízek přelévat máslem.