O krůtím mase - 1.díl Krůtí prsa
Dnes začínáme náš seriál o krůtím mase, ve kterém bychom vám rádi představili populární i méně známé partie této oblíbené drůbeže. První položkou v našem seznamu jsou krůtí prsa. Krůtí prsa patří mezi nejoblíbenější u začínajících i zkušených kuchařů.
Obecně lze o krůtím mase říci, že se jedná o maso lehce stravitelné, netučné a vhodné při zdravém životním stylu. Je vhodné hlavně při dietách, protože jeho energetická hodnota je nižší a přitom obsahuje velké množství dobře stravitelných bílkovin (vhodné pro správné fungování organismu), aminokyselin a minerálních látek. Mezi ty nejvýznamnější lze jmenovat draslík, který je důležitý pro stavbu svalů, železo (důležitý pro krvetvorbu) a fosfor (důležitý pro fungování metabolismu). Nepodporuje navíc usazování cholesterolu, posiluje imunitu a prý mírní i deprese.
Krůtí prsa si od nás můžete koupit buď chlazená nebo mražená. Na pulty obchodů se dostanou po rozporcování tedy druhý den po porážce. Na každé etiketě našeho baleného masa najdete kromě uvedení spotřeby i šarži. Ta se v našem případě kryje s datem porcování, můžete si tak zkontrolovat, jak čerstvé maso je. Čerstvá krůtí prsa mají světlerůžovou až růžovou barvu.
Krůtí prso bývá někdy označováno jako filet. Tvoří větší a menší část. Jedná se o nejjemnější maso z prsou a hodí se především na minutkové úpravy, řízky nebo medailonky.
Krůtí prso bývá někdy označováno jako filet. Tvoří větší a menší část. Jedná se o nejjemnější maso z prsou a hodí se především na minutkové úpravy, řízky nebo medailonky.
Prsa se nejčastěji upravují pečením, grilováním, dušením, smažením (případně i uzením). Čím pomaleji a při nižší teplotě se připravují, tím je maso měkčí, křehčí a chutnější. U vysokých teplot hrozí vysušení. Před zpracováním se většinou naklepávají.
Krůtí prsa jsou vhodná opravdu pro každého. Začátečníkům v kuchyni doporučujeme vyzkoušet krůtí řízky (odkaz na recept), ti zkušení se můžou vyzkoušet rafinované medailonky nebo náročnější roládu.
Krůtí prsa jsou vhodná opravdu pro každého. Začátečníkům v kuchyni doporučujeme vyzkoušet krůtí řízky (odkaz na recept), ti zkušení se můžou vyzkoušet rafinované medailonky nebo náročnější roládu.
Při tvorbě rolády můžete experimentovat s náplní. Krůtí prsa nejsou tak výrazná jako jiné partie a tak se nemusíte bát, že chutí bude příliš. Nezapomeňte ale vždy přidat do náplně nějaký tuk (máslo, olivový olej), aby nebyla roláda vysušená. Sázkou na jistotu je potom zabalení rolády do kůže nebo slaniny. Plát krůtích prsou můžete naplnit i klasickou nádivkou z rohlíků, vajec a bylinek.
Pokud se rozhodnete péct krůtí prso v celku, pečte jej celou dobu zakryté a při dopékání kůrčičky polévejte vydatně výpečkem. Skvělou variantou je předem maso marinovat v olivovém oleji a oblíbené směsi koření, nejlépe přes noc.
Z krůtích prsou můžete připravit i výtečné medailonky nebo špízy. Mírně je naklepejte, naložte do oblíbené marinády. My doporučujeme marinádu z jogurtu a kari, díky které zůstane maso krásně křehké. Pak opečte nebo ugrilujte.
Maso nakrájené na nudličky je zase vhodné na řadu pokrmů východoasijské kuchyně
Maso nakrájené na nudličky je zase vhodné na řadu pokrmů východoasijské kuchyně
Krůtí prsa můžete využít i ve studené kuchyni jako pečené nebo uzené plátky na obložené mísy, chlebíčky a podobně. Z krůtích prsou také vyrábíme oblíbenou krůtí šunku.
Chlazená čerstvá krůtí prsa hned po příchodu z nákupu uložíme do chladničky. Zmrazené maso rozmrazujeme těsně před zpracováním. Jednou rozmražené krůtí maso znovu nezmrazujeme.