O krůtím mase - 2.díl Krůtí stehna
Pokračujeme v našem seriálu o krůtím mase a představíme vám jednu z nejoblíbenějších partií a to krůtí stehna. Krůtí stehna patří mezi partie s výraznější a silnější chutí, mají široké využití v kuchyni - nejčastěji se pečou v celku, kde se využívá silné chuti a šťávy z kosti. Po vykoštění je můžete využít univerzálně, případně ořezané v různých masových směsích.
Obecně lze o krůtím mase říci, že se jedná o maso lehce stravitelné, netučné a vhodné při zdravém životním stylu. Je vhodné hlavně při dietách, protože jeho energetická hodnota je nižší a přitom obsahuje velké množství dobře stravitelných bílkovin (vhodné pro správné fungování organismu), aminokyselin a minerálních látek. Mezi ty nejvýznamnější lze jmenovat draslík, který je důležitý pro stavbu svalů, železo (důležitý pro krvetvorbu) a fosfor (důležitý pro fungování metabolismu). Nepodporuje navíc usazování cholesterolu, posiluje imunitu a prý mírní i deprese.
Krůtí stehno si od nás můžete koupit buď chlazená nebo mražená. Na pulty obchodů se dostanou po rozporcování, tedy druhý den po porážce. Na každé etiketě našeho baleného masa najdete kromě uvedení spotřeby i šarži. Ta se v našem případě kryje s datem porcování, můžete si tak zkontrolovat, jak čerstvé maso je. Čerstvá krůtí stehno má růžovou až tmavě růžovou barvu.
Krůtí stehno nabízíme v několika variantách. V našem sortimentu najdete horní stehno, spodní stehno (tzv.palička), případně si je můžete vybrat už vykoštěné, s kůží i bez kůže.
Výhodou krůtích stehen je jejich velikost. Jedno krůtí stehno vydá na minimálně dvě poctivé porce. Ideální volbou jsou pro hostiny, různé večírky, oslavy narozenin nebo rodinná setkání. Jejich největší předností je opravdu snadná příprava, kterou zvládne i kuchař začátečník. Maso přitom zůstává po upečení vždy měkké, šťavnaté a chutné.
Pokud si vyberete ke kuchyňské úpravě paličky, odřízněte nevzhledné části kůže a povrch otřete papírovou utěrkou. Uvnitř se nacházejí tuhé šlachy (tzv.struny), které jdou velmi špatně vykrájet předem. Ponechte je raději v mase. Každý strávník si je pak odstraní sám na talíři. Od upečeného masa se pak už oddělují snadno.
A jak krůtí maso upravovat? Jemnou chuť krůtího masa je dobré vždy něčím doplnit. Záleží na vás, zda přidáte bylinky, hořčici, ostřejší koření nebo podlijete pivem či vínem.
Klasickou variantou je úprava s kmínem. Stehna řádně osolte a okmínujte. Potom pečte na cibuli a česneku do měkka. Většinu času přiklopené, odklopte až na závěrečné dopékání kůrčičky dozlatova. Podávejte se zelím nebo s bramborovým knedlíkem.
Pokud chcete doplnit k masu zeleninu, nejdříve stehna zprudka opečte, vytáhněte a do výpeku dejte orestovat oblíbenou zeleninu ( cibuli, pórek, mrkev, rajčata, řapíkatý celer, papriku, …). Maso vraťte, podlijte vývarem s trochou bílého vína, případně přidejte oblíbené bylinky (tymián, petrželku, šalvěj). Takto připravené duste pod pokličkou cca 2-3 hodiny do měkka.
Stehna se hodí i pro přípravu asijských směsí s výraznými ingrediencemi jako zázvor, česnek a chilli.
Při grilování doporučujeme stehna nejdříve naložit do láku z vody, grilovacího koření, soli a trochou cukru. Maso nechte marinovat přes noc. Potom je osušte, vmasírujte oblíbenou směs grilovacího koření a upečte na grilu do měkka.
Krůtí stehno je opravdu velmi univerzálním masem a tak se nebojte jeho přípravy a zkoušejte, která varianta vám bude chutnat nejvíce.