O krůtím mase - 3.díl Krůtí křídla
Pokračujeme v našem seriálu o krůtím mase, ve kterém bychom vám rádi představili populární i méně známé partie této oblíbené drůbeže. Třetí položkou na našem seznamu jsou poměrně neznámá krůtí křídla. Rádi vás přesvědčíme o jejich širokém využití.
Obecně lze o krůtím mase říci, že se jedná o maso lehce stravitelné, netučné a vhodné při zdravém životním stylu. Je vhodné hlavně při dietách, protože jeho energetická hodnota je nižší a přitom obsahuje velké množství dobře stravitelných bílkovin (vhodné pro správné fungování organismu), aminokyselin a minerálních látek. Mezi ty nejvýznamnější lze jmenovat draslík, který je důležitý pro stavbu svalů, železo (důležitý pro krvetvorbu) a fosfor (důležitý pro fungování metabolismu). Nepodporuje navíc usazování cholesterolu, posiluje imunitu a prý mírní i deprese.
Krůtí křídla si od nás můžete koupit buď chlazená nebo mražená. Na pulty obchodů se dostanou po rozporcování tedy druhý den po porážce. Na každé etiketě našeho baleného masa najdete kromě uvedení spotřeby i šarži. Ta se v našem případě kryje s datem porcování, můžete si tak zkontrolovat, jak čerstvé maso je. Krůtí křídla vám nabízíme celé bez tzv.špičky, která pro kuchyňskou úpravu nehodí.
Očištěná křídla je nejlepší v kloubech naříznout, aby se tvar narovnal. Obě části tak zůstanou při tepelné úpravě stejně propečené.
Z krůtích křídel připravíte silný vývar. Maso, které lehce po uvaření oddělíte od kostí, pak můžete použít do polévky nebo z něj připravit rizoto. Výborné je také jako základ masové pomazánky s majonézou a hořčicí.
Klasickou českou úpravou jsou pečená křídla se zelím a knedlíky. Křídla osolte, okmínujte a pečte spolu s česnekem. Před pečením je můžete protkat nudličkami slaniny, slaninou obalit nebo jen péci na vyškvařené slanině či másle. Pečeme klasickým způsobem za občasného polévání výpekem a podlévání teplou vodou.
V letních sezóně je můžete využít jako příjemnou změnu při grilování. Nebojte se marinovat s kořením, krůtí maso přímo volá po výrazném doplňku. Díky marinování také změkne poměrně tvrdá povrchová kůže a křídla jsou dříve měkká. Grilovaná křídla často můžete potkat v receptech asijské kuchyně.
Pokud se je rozhodnete péct, můžete je doplnit hříbky, kořenovou zeleninou a nezapomeňte na dobré koření.