O krůtím mase - 4.díl Krůtí krk, biskup a vnitřnosti
Kromě hlavních partií jako jsou prsa, stehna a křídla najde využití v gastronomii ještě také krůtí krk, biskup, játra, srdce a žaludek.
Obecně lze o krůtím říci, že se jedná o maso lehce stravitelné, netučné a vhodné při zdravém životním stylu. Je vhodné hlavně při dietách, protože jeho energetická hodnota je nižší a přitom obsahuje velké množství dobře stravitelných bílkovin (vhodné pro správné fungování organismu), aminokyselin a minerálních látek. Mezi ty nejvýznamnější lze jmenovat draslík, který je důležitý pro stavbu svalů, železo (důležitý pro krvetvorbu) a fosfor (důležitý pro fungování metabolismu). Nepodporuje navíc usazování cholesterolu, posiluje imunitu a prý mírní i deprese.
Krůtí si od nás můžete koupit buď chlazené nebo mražené. Na pulty obchodů se dostanou po rozporcování tedy druhý den po porážce. Na každé etiketě našeho baleného masa najdete kromě uvedení spotřeby i šarži. Ta se v našem případě kryje s datem porcování, můžete si tak zkontrolovat, jak čerstvé maso je.
Krůtí krk je poměrně oblíben hlavně u milovníků silných drůbežích polévek. Patří mezi nejlepší drůbeží partie pro silné vývary a kaldouny. Po uvaření z něj můžete obrat poměrně hodně masa, které můžete využít přímo jako zavářku do polévky nebo také jako přísadu do rizota, těstovinových a zeleninových salátů nebo do sendvičů. Kdo rád obírá maso přímo od kosti, určitě vyzkouší recept na pečený krk. Pokud jej předtím naloží do marinády, nebude určitě litovat.
Krůtí biskup je jedna z nejtučnějších částí krůty, která se hodí do vývarů, na uzení nebo na pečení. Má svoji specifickou chuť a vůni a určitě stojí za vyzkoušení. Nejčastěji se připravuje dušený ze smetanovou omáčkou, nakrájený na plátky a osmahlý na pánvi nebo pečený. Jako pečínka velmi připomíná husí maso a tak ho můžete přidat k zelí a knedlíkům.
Krůtí játra patří mezi nejhodnotnější z krůtích vnitřností. Můžete je upravit jako klasická dušená játra na slanině a cibulovém základu, případně se zeleninovou směsí nebo na kari. Krátkým opékáním plátků nebo nudliček z jater zvýrazníte jejich chuť, opět doporučujeme doplnit anglickou slaninou a výrazným kořením (pepř, zázvor, česnek, chilli,...). Pokud si rádi připravujete domácí paštiky, krůtí játra by vaší pozornosti určitě neměly uniknout. V našem magazínu již najdete oblíbené recepty na krůtí paštiku s portským vínem nebo s brandy.
Krůtí žaludky a srdíčka také můžete využít v kuchyni a nepatří jen do misky vašich čtyřnohých miláčků. Před úpravou je spařte vroucí vodou, bude se vám pak s nimi lépe pracovat. Nejobvyklejší úpravou je dušení na cibulovém základu, s anglickou slaninou, houbami nebo zeleninou.