Salát s krůtím masem ve skleničce
Rádi si nosíte do práce své vlastní obědy? Máte rádi pod kontrolou původ surovin nebo vás už omrzela “meníčka” z restaurací? Skvělou volbou jsou vrstvené saláty s krůtím masem, ve kterém zužitkujete třeba zbylé maso od nedělního oběda.
V práci nebo ve škole si tak dopřejete zdravý oběd přesně podle vašich představ. Nejdůležitějším pravidlem je: Zálivku si připravte v sólo skleničce, aby vám salát zcela nerozmočila, a použijte ji až těsně před konzumací.
Jak na to?
Vrstvený salát by měl obsahovat tři základní složky - bílkoviny, listy a sezónní zeleninu. Pro tento typ salátu jsou nejlepší listy z ledového salátu, římského salátu, čekanky nebo ze salátu little gem. Mají pevné listy a vydrží déle čerstvé. Případně je můžete nahradit čerstvými klíčky.
Ostatní zeleninu vyberte dle vaší chuti, zásob v ledničce nebo sezónní úrody na zahrádce. V zimě využijte zimní druhy zeleniny - pórek, uskladněnou kořenovou zeleninu, černou nebo bílou ředkev, řepu. Postupně s nadcházejícím jarem nahrazujte jarními druhy zeleniny. Uvidíte, že se salátů nepřejíte - pokaždé bude jiný.
Důležitou složkou salátu jsou bílkoviny. My vám doporučujeme krůtí maso. Můžete si připravit marinované kousky masa připravené na minutku - k tomu se hodí krůtí prsa. Ale pokud vám zbyde kus masa od nedělního masa, v salátu najde svoje uplatnění. Jestliže máte rádi rychlá a efektivní řešení, navrhujeme vám naše uzené maso - krůtí prsa nebo stehno. Maso můžete doplnit vařeným vajíčkem, tvrdými sýry typu gouda nebo čedar.
Neměly by chybět ani luštěniny - konzervované fazole, čočka, hrášek nebo kukuřice, případně uvařená quinoa.
Všechny ingredience postupně vrstvěte do sklenice a nezapomeňte si připravit zálivku do jiné skleničky. Receptů na zálivky jsou tisíce - vyzkoušejte osvědčenou vinaigrette nebo zálivku z kysané smetany a majonézy doplněnou oblíbenými bylinkami.