Chačapuri s krůtím masem
Pokud vám doma zbylo pečené krůtí maso a hledáte skvělý způsob, jak ho využít, vyzkoušejte chačapuri – tradiční gruzínské pečivo plněné sýrem a dalšími surovinami. Chačapuri patří mezi nejznámější pokrmy gruzínské kuchyně a jeho historie sahá až do dávných dob, kdy sloužilo jako syté a vydatné jídlo pro pastevce i celé rodiny.
Ingredience:
Na těsto:
400 g hladké mouky
1 lžička soli
1 lžička cukru
7 g sušeného droždí
200 ml teplého mléka
50 g rozpuštěného másla
1 vejce
Na náplň:
200 g pečeného krůtího masa, natrhaného na kousky
200 g strouhaného sýra feta
2 lžíce řeckého jogurtu nebo smetany
Sůl, pepř, bylinky dle chuti
1 vejce navrch (volitelné)
Jak na to?
Nejprve si v míse smíchejte mouku, sůl, cukr a sušené droždí. Přilijte teplé mléko, rozpuštěné máslo a vejce a vypracujte hladké těsto. Těsto zakryjte a nechte asi hodinu kynout na teplém místě. Mezitím si připravte náplň – v misce smíchejte natrhanépečené krůtí maso s rozdrobeným sýrem, jogurtem nebo smetanou a podle chuti přidejte sůl, pepř a bylinky.
Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na dvě až tři části. Každou část rozválejte do oválného tvaru a do středu navrstvěte připravenou náplň. Okraje těsta stočte směrem ke středu tak, aby vznikla typická „loďka“. Přeneste chačapuri na plech vyložený pečícím papírem a pokud chcete, do středu každého rozklepněte vejce.
Chačapuri vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte přibližně dvacet minut, dokud těsto i náplň nezezlátnou. Po upečení můžete hotové pečivo potřít rozpuštěným máslem a ihned podávat.