Croque Madame s krůtí šunkou
Sendvič Croque Madame je oblíbenou snídaní z francouzských kaváren, která vás spolehlivě zasytí na celé dopoledne. Využívá základní ingredience, které na 100% najdete doma (nezapomeňte na poctivou krůtí šunku). A jde na něm vidět, jak i z jednoduchých ingrediencí dokážete vykouzlit ohromující teplou snídani. A o tom vlastně francouzská kuchyně je.
Udělejte si tedy o víkendu čas a připravte vašim blízkým tuto výbornou snídani.
Na 4 porce:
8 plátků chleba (toustový, světlý, brioška)
8 plátků ementálu
4 silné plátky krůtí šunky
4 vejce
100 g sýru gruyére nebo ementálu
dijonská hořčice
čerstvou zeleninu k podávání
omáčku Mornay
Na omáčku Mornay:
30 g másla
20 g hladké mouky
250 ml mléka
1 žloutek
80 g sýra gruyère nebo ementálu
30 g tvrdého sýru parmazánového typu
sůl, pepř, muškátový oříšek
Nejdříve si připravíme omáčku. V kastrůlku si rozehřejeme máslo a přisypeme mouku. Vzniklou jíšku jen jemně propražíme, aby nám nezhnědla (cca 1 minutu). Zalijeme mlékem a bešamelovou omáčku promícháváme přibližně dvě minuty. Stáhneme z plotny a přimícháme nastrouhané sýry, žloutek, osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Necháme vychladnout, promícháváme, aby se nevytvořil škraloup.
Toustový chléb namažeme z obou stran máslem, dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme př 220 °C do zlatova.
Čtyři plátky chleba namažeme vychládlou omáčkou, položíme na ně plátek ementálu, plátek šunky a potřeme hořčicí. Na šunku přidáme ještě další plátek ementálu a přiklopíme dalším chlebem také natřeným omáčkou.
Celý sendvič opět natřeme omáčkou a posypeme nastrouhaným sýrem. Zapečeme v troubě na 220 °C až sendvič zezlátne.
Mezitím si připravíme volská oka, která klademe na opečené sendviče.
Můžeme ozdobit zelenou pažitkou, řeřichou nebo petrželkou.
Podáváme s čerstvou zeleninou.