Grilovaná krůtí prsa na tři způsoby
Grilovaná krůtí prsa jsou perfektní volbou pro všechny, kdo hledají lehké, zdravé a přitom chutné jídlo na letní večer u grilu. Navíc je velmi variabilní – s různými marinádami a kořením ho můžete pokaždé připravit trochu jinak. Přinášíme vám tři jednoduché a ověřené recepty na grilovaná krůtí prsa, která potěší jak milovníky jednoduché kuchyně (třeba děti), tak ty, kdo mají rádi trochu výraznější chutě.
Krůtí prsa s bylinkovou marinádou
Ingredience:
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku (prolisované)
1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
1 lžíce nasekaného tymiánu
1 lžíce nasekaného rozmarýnu
sůl, pepř
Jak na to?
Připravte si dvě krůtí prsa, která lehce osolíte a opepříte. V misce promíchejte dvě lžíce olivového oleje, dva prolisované stroužky česneku a po jedné lžíci nasekané petrželky, tymiánu a rozmarýnu. Touto marinádou potřete maso ze všech stran a nechte alespoň hodinu odležet v lednici, aby se všechny chutě krásně propojily. Poté maso položte na rozpálený gril a z každé strany grilujte přibližně 6–8 minut, podle tloušťky masa. Nakonec podávejte s čerstvým zeleninovým salátem a oblíbeným pečivem.
Pikantní krůtí prsa s paprikou a chilli
Ingredience:
2 lžíce olivového oleje
1 lžička uzené papriky
1/2 lžičky mletého chilli (nebo podle chuti)
šťáva z 1 limetky
sůl, pepř
Jak na to?
Maso opět osolte a opepřete, promíchejte dvě lžíce olivového oleje, lžičku uzené papriky, půl lžičky mletého chilli a šťávu z jedné limetky. Směsí důkladně potřete obě prsa a nechte marinovat alespoň 30 minut. Naložené maso pak položte na středně rozpálený gril a grilujte z každé strany 6–8 minut, dokud není krásně opečené a šťavnaté. Tuto variantu si nejlépe vychutnáte s grilovanou zeleninou a osvěžujícím jogurtovým dipem.
Krůtí prsa s citronem a medem
Ingredience:
2 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citronu
1 lžíce medu
1 lžička dijonské hořčice
sůl, pepř
Jak na to?
Pokud máte rádi lehce nasládlé a svěží chutě, připravte si krůtí prsa s citronem a medem. Do misky dejte dvě lžíce olivového oleje, šťávu z jednoho citronu, lžíci medu a lžičku dijonské hořčice. Maso osolte, opepřete a důkladně promíchejte s připravenou marinádou. Nechte odležet alespoň hodinu, aby se maso krásně provonělo. Poté grilujte do zlatova z obou stran, což zabere přibližně 6–8 minut. Hotové maso podávejte s grilovanými bramborami nebo listovým salátem.
Než začnete grilovat, vždy nechte maso pár minut v pokojové teplotě, aby se rovnoměrně propeklo. Dejte si pozor na příliš vysoký žár, aby se krůta nevysušila – raději grilujte pozvolna a po dopečení ji nechte krátce odpočinout pod alobalem.