Jak bezpečně rozmrazovat maso?
Maso si u nás často nakupujete do zásoby a dávate do mrazáku na pozdější využití. Drůbeží maso je obecně náchylnější na zkažení. Pojďme si tedy říci, jak maso bezpečně rozmrazit. Často z nás totiž dělá zásadní chyby, které mohou ohrozit bezpečnost masa a kontaminovat maso i kuchyň nebezpečnými bakteriemi.
Nejčastější chyby:
Rozmrazování masa při pokojové teplotě
Tento způsob rozmrazování je hodně nebezpečný, může totiž vést k velkému růstu bakterií na mase. Maso je potřeba rozmrazovat v ledničce a tudíž tomuto procesu věnovat dostatečný čas.
V ledničce dejte pod maso do hlubokého talíře nebo mísy, aby odkapávající voda “nekontaminovala” ostatní jídlo. Nejlepším místem je spodní police v ledničce.
Rozmrazování masa ve vodě
Další ze způsobů, jak urychlit rozmrazování masa, může způsobit vysušení masa. Navíc vyšší teplota vody způsobuje na povrchu masa ideální prostředí pro růst bakterií. Nehledě na to, že voda kontaminuje okolí dřezu a kuchyně.
Pokud tedy chcete rozmrazit maso pod tekoucí vodou, ujistěte se, že je maso pevně uzavřené v nepropustném obalu, aby se zabránilo proniknutí vody a zachovala se tak jeho kvalita a bezpečí.
Opětovné zmrazení rozmraženého masa
Základní poučka u všech mražených potravin. Nikdy znovu nezamrazujte již jednou rozmražené maso (a obecně jakékoliv jídlo). Je to to nejlepší místo pro množící se bakterie, které mohou způsobit otravu jídlem.
Rozmrazování v mikrovlnce na vysoký výkon
Většina mikrovlnek má pro rozmrazování připraven speciální program a je ideální ho využít. Pokud ho tam nenajdete, pozor na vysoký výkon trouby. Maso je po rozmrazení gumové a ztrácí svou přirozenou chuť. Teplota se taky může stát ideální pro tvorbu bakterií.
Jak tedy maso rozmrazovat?
- v ledničce ve spodní části
- maso je uzavřené v nepropustném obalu a je pod ním hluboký talíř nebo mísa
- maso otáčejte (trochu celý proces urychlíme)
- pokud se rozhodneme použít mikrovlnku, zvolte speciální program a maso opět uzavřete do nepropustného obalu