Jak na porcování krůty
Máte krůtu vcelku a nevíte si s ní rady? Přinášíme vám bodový návod, jak ji naporcovat? Je to trochu vyšší dívčí, ale určitě to zvládnete. Chce to určitě pořádně ostrý porcovací nůž a trochu zručnosti.
Začneme křídly. Odtáhneme je od trupu krůty, nahmatáme ramenní kloub, mírně nařízneme a křídla oddělíme. Poté je můžeme naporcovat na menší kousky. Oddělíme spodní část křídla, nahmatáme zápěstní kloub až po střední křídlo a přeřízneme jej. Střední křídlo oddělíme od horního křídla přeříznutím loketního kloubu.
Následují stehna. Stehno nadzvedneme, odtáhneme a rozřízneme kůži mezi stehnem a trupem. Následně vedeme řez hluboko až po pánevní kloub, stehno mírným tlakem odtáhneme a oddělíme v kloubu. Stehno dále můžeme rozdělit na horní a spodní hladkým řezem vedeným středem kolenního kloubu.
Při vykosťování prsou nejdříve nadzdvihneme celou kůži a odstraníme kousky tuku. Trup položíme na stranu a nožem ho z obou stran podle linie vazivové tkáně přes žebra překrojíme. Krůtu položíme hřbetem dolů, uchopíme špičku prsou a silou je odtáhneme od hřbetu. Z oddělených prsou na obou stranách odřízneme ramenní klouby až po začátek krku. Opatrně vedeme řez mezi žebry a svalovinou a prsní svaly oddělíme od kostry.