Jarní krůtí polévka
V této polévce najdete jarní kopřivy, které tam nemusíte nutně přidávat. Můžete je nahradit listovým špenátem nebo vynechat úplně. My se za ni ale přimlouváme. Pokud ji spaříte, odmění vás skvělou chutí a nemluvě o zdravotních benefitech.
Ingredience:
450 g vykostěného krůtího stehna nakrájeného na větší kostky
1,5 litru drůbežího vývar
4 hrsti mladých kopřiv (nakrájených na drobno a spařených)
70 g červené čočky
300 g kořenové zeleniny nakrájené na kousky (mrkev, petržel, celer, kedluben, tuřín, apod.)
1 velká cibule
1 větvička rozmarýnu
3 větvičky tymiánu (odrhnuté lístky)
olej
sůl a pepř
Jak na to?
Maso osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm maso ze všech stran, aby se pěkně zatáhlo. Vsypte cibuli a orestujte. Přidejte čočku, vlijte vývar, přisypte lístky rozmarýnu nasekané na hrubo a polovinu tymiánových lístků. Přiveďte k varu, zmírněte na mírný plamen a zvolna vařte asi 1-1,5 hodiny. Maso by mělo být měkké a čočka rozvařená. Občas promíchejte. Po půl hodiny přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu. Na konci varu přisypte spařenou kopřivu a zbývající tymián.
Případně ještě osolte a opepřete.