Kapustové závitky z krůtího masa
Kapusta je tak trochu opomíjená podzimní zelenina, ale patří mezi nejbohatší zdroje vitamínů skupiny B a řady minerálních látek. Zapomeňte na nepříliš dobře ochucenou dušenou kapustu ze školní jídelny a uvařte podle našeho receptu delikatesu, kterou nikdo neodmítne.
Na závitky:
12 větších kapustových listů
120 g loupané pohanky
500 g mletého krůtího masa ze stehen
1 červená paprika
1 cibule
2 stroužky česneku
oregano
majoránka
sůl, pepř
1 vejce
Na omáčku:
1 cibule
1 větší rajčatový protlak
olej
Jak na to?
Kapustové listy od sebe opatrně oddělte, omyjte a naskládejte do velkého hrnce. Zalejte vařící vodou a chvilku (cca 5 minut) nechte spařit. Sceďte a nechte vychladnout. S listy se vám teď bude lépe pracovat. Pohanku namočte cca na 30 minut do studené vody, aby změkla. Poté slejte.
V míse smíchejte mleté maso, pohanku, papriku nakrájenou na malé kousky, vajíčko, nadrobno nakrájenou cibuli, drcený česnek, 1 lžičku oregana a 1 lžičku majoránky. Osolte a opepřete. Do každého listu vložte váleček vytvarovaný z masové směsi a list opatrně zarolujte. Okrajte zastrčte dovnitř. Maso se dobře tvaruje, když si ruce namočíte studenou vodou. Pokud nevěříte, že se vám rolky nerozjedou, naskládejte je raději do menšího pekáče, těsně jednu vedle druhé.
V pekáči rozpalte olej, na něm osmahněte cibulku, přidejte rajský protlak a zalejte trochou vody. Vložte rolky, aby byly zhruba do poloviny ponořené, a pečte v troubě přibližně půl hodiny na 180 °C.
Můžete podávat s pečivem, bramborovou kaší nebo pečeným bramborem.