Krůta v krémové omáčce
Super jemná omáčka, kterou si zamilujete. Je skvělá k pečeným bramborám, těstovinám nebo k rýži.
Ingredience:
3 krůtí prsní řízky
1 lžíce oleje
3 lžíce másla
1 cibule
2 stroužky česneku
50 ml bílého vína
1 lžíce hladké mouky
400 ml drůbežího vývaru
100 ml smetany ke šlehání
2 bobkové listy
lístky z 1 snítky tymiánu
sůl
pepř
Jak na to?
Krůtí maso nakrájejte na medajlonky nebo nudličky, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
V pánvi rozehřejte olej s 1 lžící másla, vložte maso a opékejte dozlatova na střední plameni. Maso z pánve vyndejte do kastrolu nebo pekáče vhodném do trouby.
Do pánve s výpekem přidejte další lžíci másla, nadrobno nakrájenou cibuli a opečte ji do zlatova. Přidejte nadrcený česnek a nechte přibližně na půl minuty česnek rozvonět. Přilejte víno a bylinky, nechte probublávat na mírném plameni asi pět minut, aby se odpařil z vína alkohol. Takto připravený vinný základ přelijte k masu.
V pánvi rozpusťte poslední lžíci másla, zaprašte moukou a vysmažte růžovou zásmažku. Přilejte vývar, důkladně zamíchejte a přiveďte k varu. Přidejte k masu a dejte dopéct do trouby, cca na půl hodiny 160°C. Krůtí maso by mělo být měkké a šťavnaté.
Po dopečení vyndejte bobkové listy a do omáčky vmíchejte smetanu. Případně můžete ještě dosolit.