Krůtí karbanátky z grilu
Na dobrém grilu z dobrého masa se dá připravit opravdu cokoliv, třeba i luxusní karbanátky, které jsou nejlepší podávané na krajíci čerstvého chleba.
Ingredience na 4 porce:
500 g mletého krůtího masa (lepší je stehenní, které má výraznější chuť)
3 stroužky česneku nakrájené na drobno
1 lžíce nasekané petrželky (skvělý je také tymián, pažitka nebo saturejka)
plnotučné hořčice
cibule (nakrájená na drobno)
2 lžíce oleje
sůl, pepř
chléb k podávání
Jak na to?
V míse smíchejte maso, česnek a petrželku. Směs osolte, opepřete a nejlépe rukou promíchejte tak, aby se spojila a zůstala krásně pevná a konzistentní. Dejte do ledničky a nechte minimálně hodinu odležet.
Namočte si ruce ve studené vodě a začněte tvarovat kuličky, které potom zploštíte na placičky. Správný karbanátek by měl mít průměr kolem 10 cm. Střed promáčkněte prstem, aby vznikl mírný ďolík. Maso v těchto místech bývá často nepropečené, proto je fajn ho “ztenčit”.
Rozpalte gril, na mřížku položte tál nebo grilovací kámen a potřete ho lehce olejem. Na něm opékejte karbanátky do zlatova (trvá to z každé strany cca 4 minuty).
Každý karbanátek položte na krajíc chleba potřený hořčicí a posypaný nakrájenou cibulí.