Krůtí kostky v žampionové omáčce
Milujete českou klasiku? My si ji jednou za čas rádi dáme a toto je náš oblíbený recept na velmi chutnou omáčku ke krůtímu masu, kde hrajou prim žampiony.
Ingredience:
1 střední kousek krůtích prsou (do 500 g)
200 g žampionů
1 lžička uzené papriky
1 stroužek česneku
1 lžíce vinného octa
200 ml vývaru
6 lžic zakysané smetany (ideálně co nejtučnější)
sůl
pepř
Jak na to?
Rozpalte velkou nepřilnavou pánev. Maso promíchejte ve velké míse s olejem, osolte a opepřete. Opékejte z každé strany na středním plameni. Důležité je, aby bylo maso uvnitř propečené, ale nebylo příliš tuhé.
Maso vyndejte, dejte na talíř a nechte ho pod alobalem odpočívat.
Do výpeku přidejte trochu oleje a vsypte na něj houby. Ty mohou být nakrájené na plátky nebo pokud jste měli štěstí na malé exempláře, nakrájejte je na čtvrtinky. Houby opékejte a míchejte, dokud se nevypaří voda, kterou pustí. Žampiony by měly trochu zezlátnout. Trvá to asi 5 minut.
Přidejte mletou papriku a nasekaný česnek, krátce orestujte a vlijte do pánve ocet. Nechte ho prudce vařit, až se vyvaří, přidejte vývar a provařte dalších 5 minut. Snižte plamen na minimum a vmíchejte kysanou smetanu a orestované maso. Případně ještě dosolte a opepřete, provařte přibližně další 2 minuty.
Můžete podávat s rýží nebo pečenými bramborami.