Krůtí mexická polévka
Jaro je už na dohled, ale zima ještě neztratila všechnu svou sílu. Přijdou tak vhod hutné polévky, které vás zahřejí a zároveň zasytí. Můžete podávat s opečenými tortillami, avokádem a koriandrem, aby byla polévka opravdu mexická.
Ingredience:
400 g vařeného krůtího masa
250 g žampionů nakrájených na plátky
1 konzerva krájených rajčat
2 papriky (zbavené semínek a nakrájené na jemno)
2 mrkve
1 cibule
4 stroužky česneku
1 litr krůtího vývaru (ideálně z krůtích krků)
2 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
citronová šťáva dle chuti
Koření:
1 lžička sušeného oregana
1 bobkový list
½ lžičky drceného kmínu
½ lžičky mletého koriandru
1 lžička mleté uzené papriky
½ lžičky chilli vloček
Na ozdobení:
nasekaná petrželka nebo koriandr
plátky avokáda
Jak na to?
Cibulku a mrkev opékejte na mírném ohni ve větším hrnci na oleji, dokud nebudou měkké a voňavé (cca 10 minut). Potom přisypejte papriky a houby a míchejte dalších 10 minut. Potom přidejte česnek nakrájený na plátky a všechno koření. Orestujte až se krásně rozvoní, trvá to krátce - jen minutu.
Zasypte cukrem, přidejte rajčata z konzervy a promíchejte. Přilejte vývar, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a a vařte asi další 20 minut, dokud se chutě nepropojí.
Do hotové polévky nakrájejte krůtí maso a maso ještě prohřejte. Dolaďte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Podávejte se sekanou petrželkou nebo koriandrem, plátky avokáda a opečenou tortillou.