Krůtí na hříbkách a bílém víně
Jemná chuť vařeného krůtího masa je skvěle doplněna výraznou omáčkou z bílého vína a hříbků, která dodává pokrmu plnost. Výsledek je delikátní a skvěle se hodí k rýži nebo širokým nudlím.
Ingredience (4 porce):
1 kg krůtího masa (medailonky)
2 řapíky celeru
1 cibule
1 palice česneku
1 pórek (jen bílá a světlezelená část, podélně rozkrojený)
4 snítky tymiánu
3 bobkové listy
1 lžíce bílého pepře
1/2 l bílého vína
400 g hříbků nebo žampionů (nakrájené a osmažené na 3 lžících másla)
4 žloutky
120 ml smetany ke šlehání
sůl podle chuti
citronová šťáva a plátky citronu na podávání
černý pepř na dochucení
Jak na to?
Do velkého hrnce vložte řapíkatý celer, cibuli, česnek (přepůlený), tymián, bobkové listy, bílé kuličky pepře a 1 lžíci soli. Přidejte krůtí maso, zalijte bílým vínem a přidejte asi 1 litr vody. Směs přiveďte k varu.
Jakmile vývar začne vařit, snižte teplotu na minimum a hrnec částečně přikryjte. Vařte na mírném ohni přibližně 1 hodinu, dokud maso nezměkne. Občas seberte pěnu z povrchu.
Vyjměte maso děrovanou naběračkou a přendejte jej do mísy. Vývar přeceďte do odměrné nádoby – budete potřebovat asi 750 ml. Pokud ho nemáte dostatek, dolijte vodou. Vařenou zeleninu můžete vyhodit.
Do hrnce vraťte přecezený vývar, přidejte osmažené hříbky nebo žampiony a krůtí maso. Vařte dalších 10 minut na mírném ohni, aby se vývar zredukoval o zhruba třetinu.
V misce prošlehejte žloutky se smetanou. Pomalu a za stálého míchání přilévejte tuto směs k ragú a nechte ji ještě asi 2 minuty provařit, aby se omáčka lehce zhoustla.
Ragú z krůtího masa na hříbkách podávejte s vařenými širokými nudlemi nebo s rýží. Na talíři můžete pokrm zakápnout citronovou šťávou a ozdobit plátkem citronu. Opepřete dle chuti.
Zdroj fotografie: Canva.com