Krůtí paštika s bylinkami
Jestli jste “paštikoví”, tak víte, že nejlepší paštika je ta doma dělaná. Máme pro vás jarní recept s bylinkami, které krůtí játra krásně dochutí. Paštika je nádherně hladká, má ale plnou chuť, která nadchne všechny gurmány.
Ingredience:
500 g krůtích jater
100g změklého másla a trochu másla na zalití
100 ml sladšího bílého vína
50 ml smetany
1 cibule nakrájená na drobno
1 lžička sekaných bylinek (tymián, šalvěj, medvědí česnek)
3 stroužky česneku
olivový olej
pepř
sůl
Jak na to?
Krůtí játra omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi si rozpálíme olej, na kterém osmahneme dozlatova nakrájenou cibulku. Přidáme kousky játer a orestujeme ze všech stran. Přidáme česnek, bylinky, sůl a pepř a necháme koření lehce rozvonět. Zalijeme bílým vínem a necháme pod pokličkou probublávat na mírném plameni, dokud nejsou játra měkké. Případně můžeme podlít trochou drůbežího vývaru.
Když jsou játra hotová, vyvaříme co nejvíce tekutiny. Potom stáhneme z plamene a necháme cca pět minut vystydnout. Přidáme změklé máslo a smetanu a rozmixujeme dohladka. Můžeme ještě dochutit solí a pepřem. Směsí plníme čisté sklenice a zalijeme vrstvou rozpuštěného másla.
Paštika v lednici vydrží cca týden nebo i o něco déle.