Krůtí paštika s cibuládou
Doba výroby jedlých dárků už se blíží! Máme pro vás tip na delikátní duo - jemnou krůtí paštiku s cibuládou (cibulovou zavařeninou sladkokyselé chuti). Cibuládu nemusíte využít jen k paštice, i když k té je opravdu výborná, ale i k sýrům nebo k našim delikátním klobáskám.
Ingredience:
500 g krůtích jater
100g změklého másla a trochu navíc na zalití
100 ml sladšího bílého vína
50 ml smetany
1 cibule nakrájená na drobno
1 lžička sekaných bylinek (tymián, šalvěj, medvědí česnek)
3 stroužky česneku
olivový olej
pepř
sůl
Jak na to?
Krůtí játra omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi si rozpálíme olej, na kterém osmahneme dozlatova nakrájenou cibulku. Přidáme kousky jater a orestujeme ze všech stran. Přidáme česnek, bylinky, sůl a pepř a necháme koření lehce rozvonět. Zalijeme bílým vínem a necháme pod pokličkou probublávat na mírném plameni, dokud nejsou játra měkké. Případně můžeme podlít trochou drůbežího vývaru.
Když jsou játra hotová, vyvaříme co nejvíce tekutiny. Potom stáhneme z plamene a necháme cca pět minut vystydnout. Přidáme změklé máslo a smetanu a rozmixujeme dohladka. Můžeme ještě dochutit solí a pepřem. Směsí plníme čisté sklenice a zalijeme vrstvou rozpuštěného másla.
Paštika v lednici vydrží cca týden nebo i o něco déle.
Cibuláda:
1 kg červené cibule nakrájené na proužky
50 ml olivového oleje (není nutný extra virgin)
75 g třtinového cukru
červený vinný ocet (dle chuti)
sůl, pepř
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a vsypeme nakrájenou cibuli. Smažíme, dokud se cibule nezačne připalovat a karamelizovat, trvá to přibližně 30 minut. Potom vsypeme cukr, sůl a pepř a pomalu doléváme dle chuti ocet. Ještě horké nalijeme do zavařovacích skleniček a zavíčkujeme. Stačí pokud skleničky otočíme dnem vzhůru a horkem se víčka sama zatáhnou.
Z uvedeného množství je necelý litr cibulády.