Krůtí pilaf
Pod tajuplným názvem pilaf se skrývá dušená rýže s masem, zeleninou a kořením. Vaří se v jednom hrnci (můžete použít hrnec tajine nebo klasickou remosku). Všechny suroviny se díky pomalému dušení krásně spojí, chutě se propojí a výsledek je přímo geniální.
Ingredince:
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
100 g špeku
500 g krůtích stehenních řízků (maso nakrájíme na malé kostičky)
300 g rýže (nejlépe dlouhozrnné, basmati nebo jasmínové)
0,7 l leča (můžete koupit nebo využijte zásob z léta)
1 lžíce sladké papriky
petrželku na ozdobení
0,5 l drůbežího vývaru
Jak na to?
Na oleji rozehřejeme olej. Cibulku si nakrájíme na drobno, špek na kostičky. Na oleji je osmažíme do zlatova. Maso osolte a trochu okořeňte paprikou nebo cayenským pepřem. Přidejte ho do hrnce a necháme ze všech stran zatáhnout. Opékáme tak, aby bylo maso pěkně křupavé a vypečené.
K opečenému masu přisypte papriku, bleskově promíchejte nechte ji rozvonět. Zasypte propláchnutou rýží a znovu promíchejte, aby se rýže ze všech stran obalila tukem, chutěmi a paprikou, a hned na to podlijte lečem.
Přilejte cca 0,5 litru vývaru, přikryjeme a necháme na mírném plameni dusit. Dokud se do rýže nevstřebá veškerá tekutina a není krásně měkká.
Podáváme s nakrájenou petrželkou.