Krůtí prsa se smetanovou omáčkou
Nedělní oběd jako malovaný. Jemná chuť krůtího masa doplněná výraznější smetanovou omáčkou s parmazánu a česneku, dotáhlá k dokonalosti šťávou s citronu. A přitom recept není vůbec složitý a ingredience na něj najdete nejspíš doma. Samozřejmě včetně poctivého krůtího masa z Farmy Zelenka.
Ingredience:
400 g krůtích prsou nakrájených na plátky
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného parmazánu
sůl a čerstvě mletý pepř
Na omáčku:
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky másla
5 stroužky česneku, drceného
300 ml kuřecího vývaru
125 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
4 lžíce strouhaného parmazánu
1 lžička kukuřičného škrobu smíchaného s lžící vody
2–3 lžíce citronové šťávy
2-3 plátky citronu
2 lžíce nasekané petrželky
K podávání:
pečené brambory nebo těstoviny
Jak na to?
V misce promícháme mouku s parmazánem. Maso lehce naklepeme paličkou na maso, osolíme a opepříme z obou stran. Plátky obalíme v moučné směsi, přebytečnou moukou opatrně oklepeme.
Do pánve dáme olej s máslem a rozehřejeme na střední teplotu. Opečeme na ní plátky masa dozlatova z každé strany. Maso dáme bokem na (ideálně) nahřátý talíř.
Do pánve vsypeme nadrcený česnek (pokud je potřeba, přidáme trochu oleje) a pár sekund ho opékáme, ale pozor, aby se nespálil. Stáhneme oheň na minimum a nalijeme mléko či smetanu. Přivedeme k varu, osolíme a opepříme. Vmícháme parmazán a plátky citronu. Asi 3 minuty povaříme do zhoustnutí. Pokud je omáčka příliš řídká, přidáme do ní škrob promíchaný se lžící vody a provaříme.
Ochutíme omáčku citronovou šťávou a ještě minutu vaříme, aby se chutě propojily. Vložíme zpět maso i se šťávou, kterou pustilo. Prohřejeme ho a k závěrečnému podávání přidáme čerstvou petrželku.
Pokud se vám zdá maso nedopečené, můžete je podlít trochou vody a dopéct ho v troubě.
Podáváme s pečeným bramborem nebo vařenými těstovinami.