Krůtí sekaná s vajíčkem
K Velikonocům patří vykoledovaná vařená vajíčka stejně jako pomlázka nebo beránek. Zapečte je do krůtí sekané, odmění se vám skvělou chutí. Krůtí maso je díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuků ideální volbou pro jarní období. Doporučujeme doplnit prvními zelenými bylinkami - kopřivou, pažitkou nebo bršlicí. Pokud nemáte, dobře vám poslouží i špenát.
Ingredience:
800 g mletého krůtího masa
1 vejce
4 ks vařená vejce (nebo podle délky sekané)
1 cibule (nakrájená na drobno)
3 hrsti zelených bylinek (špenát, petrželka, kopřiva, bršlice)
2 stroužky česneku (drcené)
1 lžíce vinného octu
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce dijonské hořčice
1 lžička majoránky
sůl a pepř
Jak na to?
V míse promíchejte mleté maso s vajíčkem (nevařeným), olejem, octem, nakrájenou cibulí, nasekanými bylinkami, majoránkou, solí a pepřem. Směs dobře propracujte.
Můžete si usmažit zkušební placičku, abyste zjistili, zda je maso dobře dochucené nebo potřebuje ještě doladit.
Mleté maso rozdělte na poloviny, vytvarujte placky, do jejichž středu vložte vařená vajíčka (2ks). Sekanou vytvarujte do šišky. Skvělým pomocníkem pro tvarování je studená voda na dlaních, maso potom nelepí a dobře se s ním pracuje.
Hotové šišky potřete hořčicí, která vám ve výsledku udělá výbornou kůrčičku.
Troubu rozehřejte na 200°C. Do pekáčky s víkem, dejte obě dvě šišky a podlejte trochou vody. Sekaná by měla být cca 1-2 cm ponořená.
Pečte přiklopené cca 30 minut a během pečení podlévejte výpekem. Na posledních 15 minut odklopte.
Podáváme s bramborovou kaší.