Krůtí teriyaki špízy
Jednodušší už to nebude, teriyaki omáčka je skvělý pomocník pro drůbeží maso, kterému dodá silnou chuť, která ještě vynikne při grilování.
Ingredience:
Omáčku teriyaki si můžete vyrobit doma nebo si ji koupit již připravenou. Na cca 1,5 dcl potřebujete:
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce vody
100 g hnědý cukr
100 g sójové omáčky
80 ml jablečného nebo vinného octa
2 stroužky česneku
½ lžičky mletého sušeného zázvoru
pepř
Všechny ingredience svaříme v rendlíku asi na polovinu, výsledná konzistence je podobná tmavému sirupu. Omáčku necháme vychladnout.
Takto připravené množství je ideální na cca 800 g krůtího masa. Skvělé jsou prsa, ale pokud dáte masu více času na marinování, poslouží vám dobře i stehenní řízky. Maso nakrájejte na asi dvoucentimetrové kostky.
Ze zchladlé omáčky si trochu odlijte na servírování, zbytek použijte jako marinádu na maso, které v ní nechte marinovat asi 2 hodinu (stehenní maso déle).
Poté krůtí kostky napíchejte na špíz a grilujte (nebo pečte v troubě předehřáté na 210 ˚C). Během pečení potírejte zbytkem marinády. Upečené kousky můžete zasypat sezamovým semínkem a podávejte s teriyaki omáčkou.