Krůtí tikka masála
Indické kuchyň je láska na celý život. O tom ví nejen v Anglii, kde je tikka masála národním jídlem. Voňavá kombinace drůbežího masa a indického koření je absolutně nepřekonatelná. My samozřejmě doporučujeme krůtí prsa pro svoji silnou chuť a výživové benefity. Díky jogurtové marinádě navíc maso krásně zkřehne.
500 g krůtích prsou
Na marinádu:
100 g bílého hustého smetanového jogurtu
1 lžíce slunečnicového oleje
2 lžičky mletého koriandru
šťáva z ½ citronu
špetka mletého chilli koření
1 lžička sladké mleté papriky
6 ořechů kešu (rozetřených v hmoždíři) na pastu
sůl
Marinádu promixujte a smíchejte s krůtím masem nakrájeným na kostky. Nechte maso marinovat v ledničce nejlépe přes noc (minimálně 6 hodin). Před přípravou maso vytáhněte z ledničky a nechte temperovat do pokojové teploty.
Na omáčku:
2 lžíce oleje
1 tobolka kardamomu
½ lžičky římského kmínu
1 bobkový list
½ svitku skořice
1 cibule (nakrájená nadrobno)
2 stroužky česneku (rozdrcené)
1–4 čerstvé červené chilli papričky (bez semínek a pokrájené na drobné kousky)
3 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
½ lžičky koření garam masála
špetka mleté kurkumy
1 velké rajče (spařené, oloupané a nakrájené na kostičky)
1 lžíce rajčatového protlaku
150 ml kokosového mléka
1 lžíce čerstvých koriandrových lístků
Jak na to?
V pánvi na rozehřátém oleji pár minut opékáme římský kmín, kardamom, bobkový list a skořici, aby se rozvinuly vůně. Jakmile kmínová semena začnou praskat, vyjmeme kardamom, bobkový list a skořici. Ihned přidejte cibuli, česnek, zázvor a chilli papričku. Za stálého míchání opékáme dozlatova. Potom vsypeme garam masálu a kurkumu a mícháme ještě asi minutu. Přidáme rajče i rajčatové pyré a necháme probublávat další 3–5 minut.Přidáme krůtí maso i s marinádou, zesílíme plamen a zprudka vaříme asi 10 minut, až se maso zatáhne. Potom ztlumíme a vaříme, dokud není maso měkké a omáčka hustá. Na zjemnění přidáme kokosové mléko a už jen lehce prohřejeme, případně dosolíme. Podáveme s lístky koriandrem, rýží nebo naan chlebem.