Letní zeleninová polévka
Tato rychlá letní polévka je skvělým způsobem, jak zužitkovat úrodu ze zahrádky. V kombinaci s krůtím masem vytvoří lehké, ale výživné jídlo, které zasytí a osvěží. Uzené maso polévce dodá tu správnou sytou chuť a zároveň doplní potřebné bílkoviny, takže ji můžete bez obav podávat i jako hlavní chod.
Ingredience (na 4 porce):
1–2 krůtí klobásy nebo cca 150 g uzeného krůtího masa
2 střední brambory
2 mrkve
1 menší cuketa
hrst zelených fazolek nebo hrášku
1 menší cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
cca 1 l zeleninového nebo masového vývaru
čerstvé bylinky na dochucení (např. petrželka, libeček)
sůl, pepř
Jak na to?
Na olivovém oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte nakrájenou mrkev a brambory, krátce osmahněte. Zalijte vývarem a vařte asi 20 minut.
Mezitím nakrájejte krůtí klobásu (nebo uzené maso) na kolečka či kostičky a přidejte do polévky spolu s nakrájenou cuketou a zelenými fazolkami či hráškem. Vařte ještě přibližně 20 minut, dokud není zelenina měkká.
Na závěr dochuťte solí, pepřem a posypte čerstvými bylinkami. Podávejte samotnou nebo s krajícem čerstvého pečiva.