Plněné bramborové knedlíky
Plněné bramborové knedlíky s uzeným masem a kysaným zelím patří mezi oblíbené pokrmy české kuchyně. Tradičně se plní vepřovým masem, ale v tomto receptu jsme zvolili zdravější a dietnější alternativu – uzené krůtí maso. Krůtí maso má jemnou chuť, je bohaté na bílkoviny a zároveň obsahuje méně tuku, což z něj dělá skvělou volbu pro ty, kteří chtějí vychutnat klasiku v odlehčené podobě.
Ingredience:
Na knedlíky:
1 kg brambor (varný typ C)
250 g hrubé mouky
1 vejce
špetka soli
400 g uzeného krůtího masa (nakrájené na malé kostičky)
Na zelí:
300 g kysaného zelí (přebytečnou tekutinu vymačkáme)
1 středně velká cibule (nakrájená nadrobno)
1 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
1 lžička cukru (podle chuti)
1 lžička kmínu
1 bobkový list
Sůl a pepř podle chuti
100 ml vody (nebo vývaru pro bohatší chuť)
Na ozdobení:
1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
2 lžíce oleje nebo rostlinného tuku
Jak na knedlíky?
Jako první si přípravíme bramborové těsto. Brambory uvaříme ve slupce do měkka, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme hrubou mouku, vejce a špetku soli. Zpracujeme těsto, aby bylo hladké a nelepilo se. Podle potřeby můžeme přidat mouku. Uděláme váleček a nakrájíme na stejně velké kousky. Každý kousek zploštíme do placky, doprostřed dáme cca polévkovou lžíci nakrájeného uzeného krůtího masa a zabalíme do koule. Důkladně uzavřeme.
Knedlíky vložíme do osolené vroucí vody a vaříme zhruba 8–10 minut, dokud nevyplavou na povrch. Poté je vyjmeme a necháme okapat.
Jak na zelí?
Na pánvi rozehřejeme sádlo nebo olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme, dokud cibule nezezlátne. K osmažené cibuli přidáme kysané zelí, promícháme a přidáme kmín, bobkový list a cukr. Pokud je zelí příliš kyselé, můžeme ho podle chuti přisladit. Podlijeme zelí vodou nebo vývarem a dusíme pod pokličkou na mírném ohni přibližně 15–20 minut, dokud zelí nezměkne a chutě se nespojí. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Tip:
Pokud máte rádi zelí sladší, můžete přidat více cukru nebo trochu strouhaného jablka pro zjemnění chuti.
Při podávání ještě posypeme knedlíky smaženou cibulkou.