Polévka Caldo verde
Kapustová polévka s pikantní klobásou patří k oblíbeným nejen ve svém domovském Portugalsku. Vyzkoušejte ji i vy a zařaďte tuto gurmánskou záležitost do svého jídelníčku.
Ingredience:
250 g paprikové klobásy Zelenka (nakrájená na tenké kolečka)
400 g moučných brambor (oloupané a nakrájené na drobné kostky)
1,5 l zeleninového vývaru
300 g kapusty (nakrájenou na jemné proužky)
1 cibule (nakrájená na drobno)
2 stroužky česneku (nakrájený na plátky)
3 lžíce oleje
chilli koření
sůl a pepř
Jak na to?
V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm cibulku a kolečka klobásky pěkně do zlatova. Na poslední minutu přidáme česnek a necháme ho rozvonět (pozor, ať ho nespálíte - celý pokrm by vám zhořknul).
Vsypte na kousky nakrájené brambory, zalijte vývarem, uveďte do varu a vařte asi 20 minut (dokud nejsou brambory měkké).
Pomocí mačkadla brambory v polévce rozmačkejte. Vsypte nakrájenou kapustu a zlehka vařte ještě asi 5 minut, až kapusta změkne, ale neztratí svěže zelenou barvu.
Podle chuti osolte, opepřete a poprašte chilli.
Podávejte s plátky opečené bílého pečiva.