Quiche s krůtím masem a žampiony
Quiche nebo-li francouzský slaný koláč můžete naplnit dle fantazie. My vám nabízíme variantu s kousky pečeného krůtího masa a žampiony. Pokud si k němu dáte zeleninový salát, máte výborný lehký oběd nebo večeři. Nenechte se zmást, quiche je velmi vydatný a sytý.
Ingredience:
Na základní slané těsto:
200 g hladké mouky
100 g pšeničné celozrnné (lze nahradit hladkou)
150 g změklého másla
sůl
studená voda - aby těsto bylo tuhé a nelepilo se (cca 100 ml)
Jak na to?
Mouku smícháme se solí a nakrájíme do něj kousky másla. Zpracujeme rukama v drobenku a postupně přiléváme vodu, dokud není těsto pružné a drží pěkně u sebe. Zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout minimálně hodinu v ledničce.
Poté vyválíme do velikosti koláčové formy.
Na náplň:
300 g žampionů
300 g pečeného krůtího masa (nakrájeného na kousky)
80 g másla
150 g smetany
150 g mléka
2 žloutky
lžíce a půl hladké mouky
muškátový oříšek
pepř
sůl
Jak na to?
Očištěné a nakrájené žampiony osmažíme na másle a poté přidáme krůtí maso. Zasypeme moukou a za stálého míchání přilijeme mléko a smetanu, zavaříme. Vznikne nám krásně hustý bešamel. Odstavíme, vmícháme žloutek, smetanu, ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Nalijeme na připravené těsto a dáme péct na 40 minut na 180 °C.