Řecká krůtí polévka
Tradiční řecká polévka avgolemono se připravuje většinou v kuřecí verzi s opečeným citronem, pažitkou nebo koprem. Ideální zavářkou je rýže nebo orzo (těstovinová rýže). My jsme ji pro vás uvařili v její krůtí podobě.
Ingredience:
400 g krůtích krků
1 mrkev
1 petržel
1 cibule
1 lžíce másla
2 bio citrony
3 vejce
svazek čerstvého kopru
olivový olej
2 kuličky nového koření
2 bobkové listy
sůl
pepř
na zavářku:
těstovinová rýže orzo
Krůtí krky nakrájejte na menší kousky. Kořenovou zeleninu spolu s cibulí oloupejte a nakrájejte. Ve větším hrnci rozpalte přepuštěné máslo a opečte na něm zeleninu s masem. Zalijte vodou (cca 1,25 litru), přisypte koření, osolte a opepřete. Vařte přibližně hodinu až hodinu a půl.
Mezitím si omyjte 1 citron a nařežte na kolečka. Orestujte je na troše olivového oleje a odložte stranou.
Vývar přeceďte, krůtí maso oberte od kosti a dejte stranou.
Polévku vraťte na plotnu a ohřejte. V misce rozšlehejte vejce spolu se šťávou z jednoho citronu do pěny. Do misky při šlehání vlijte jednu naběračku vývaru a opatrně vlijte zpět do vývaru. Přibližně dvě minuty míchejte do zhoustnutí a potom už polévku nevařte, aby se vejce nesrazila.
Do polévky přidejte obrané maso s uvařenou zeleninu. V talíři podáváme se s těstovinovou rýží, orestovaným plátkem citronu a ozdobené nasekaným koprem.