Sendviče s krůtí šunkou
Sendvič je typicky anglická záležitost, které dal prý vzniknout hrabě Sandwich, náruživý hráč karetních her. Říká se, že při hře nařídil svému komorníkovi, aby mu přinesl kousek masa mezi dvěma plátky pečiva (toustového chleba). Neměl čas zdržovat se dlouhým stolováním. Ostatní hráči si po jeho vzoru začali objednávat “to co Sandwich” a největší anglický přínos světové gastronomii byl na světě. Samozřejmě se plněné pečivo jedl i dříve, ale ve vyšších vrstvách nebylo zvykem “jíst rukama”.
Sendvič si rychle získal oblibu na celém světě a stal se nedílnou součástí rychlých obědů, svačin nebo pikniků. V gastronomii existuje několik klasických receptů - mezi nejznámější patří Reuben sandwich ( s hovězím masem, zelím a sýrem) BLT sandwich (BLT = Bacon/slanina, Lettuce/druh salátu, Tomato/rajče) nebo pastrami.
Často se do sendvičů používá krůtí šunka nebo její uzená varianta a to pro svou jemnou a lahodnou chuť. V tradiční americké kuchyni jde především o tzv. Club sandwich. Tedy sandwich, který byl podávám jako snídaně v privátních pánských klubech. Opečený plátek toustového chleba potřete majonézou, potom následuje vrstva listů salátu, rajčat a vypražená slanina.Na ten dejte další plátek chleba a na ten už ve velké vrstvě naskládejte plátky uzených krůtích prsou. Sandwich zakončete dalším plátkem chleba. Francouzskou variantou sandwiche je oblíbený Croque monsieur nebo Croque madame. Zapečená kombinace krůtí šunky, vejce a sýra je opravdu delikátní. Doporučujeme jako víkendovou snídani v chladné dny.