Thajská drůbeží polévka - Tom kha kai
Chcete vyzkoušet něco netradičního? Stýská se vám po chuti thajské kuchyně? Zkuste drůbeží polévku s kokosovým mlékem plnou tradičního koření a bylinek, které se u nás už dají sehnat.
V naší verzi je základem silný krůtí vývar a krůtí prsa.
Ingredience na 2 porce:
100 g krůtích prsou
200 ml krůtího vývaru
200 ml kokosového mléka
3 cm kousek kořene galangalu (lze nahradit kořenem zázvoru)
2 lžíce rybí omáčky
3 lžičky třtinového cukru
1 větší jarní cibulka (nakrájená na kolečka)
1 stonek citronové trávy
1 červené chilli paprička
3 listy kafrové limety (dá se sehnat sušená)
hrst čerstvého koriandru (nakrájeného na hrubo)
šťáva z limetky
Jak na to?
Dejte ohřát vývar a přiveďte jej k varu. Maso nakrájejte na tenké nudličky, stejně tak jako kořen galangalu. Chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte na malé proužky.
Citronovou trávu naklepejte po celé délce hladkou stranou paličky na maso a nakrájejte na větší kusy. Jakmile začne vývar bublat, přidejte galangal, citronovou trávu, jarní cibulku, maso a chilli papričku. Nechte vařit, dokud není vše měkké. Poté vmíchejte kokosové mléko, cukr a rybí omáčku. Vařte ještě dalších 5 minut a odstraňte citronovou trávu. Podávejte s čerstvým koriandrem a šťávou z limetky k dochucení.
Thajská kuchyně by měla být vyvážená a výrazná co se týče sladké, kyselé a slané chuti. Slanou chuť zde zastupuje rybí omáčka.