Vánoční krůtí roláda
Na svatého Štěpána se u nás vždycky peče krůtí maso. Letos zkusíme změnu a upečeme místo celé krůty roládu plněnou nádivkou. Krůtí maso se díky své “velikosti” totiž na rolády hodí. Není s ním tolik práce jako například s vykošťováním kuřecího masa.
Ingredience:
700 g krůtích prsou
250 g mražených hub (ideálně lišek nebo jiných lesních hub)
100 g loupaných mandlí (nakrájených na menší kousky)
2 vejce
2 jarní cibulky
1 starší rohlík
40 g másla
2 lžíce smetany na šlehání
1 lžička hladké mouky
pepř
sůl
máslo (na potření)
snítku rozmarýnu
Jak na to?
Rohlík nakrájíme na kostičky a zalijeme v malé misce smetanou. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme houby a mandle, osolíme, opepříme a chvíli podusíme. Vmícháme jarní cibulku nakrájenou na drobné kousky, kousky rohlíku a dvě vajíčka. Chvilku opečeme a odstavíme. Směs případně dosolíme a opepříme.
Maso nakrojíme tak, aby jsme získali velký plát přibližně tvaru obdélníku. Lehce ho naklepeme, osolíme a opepříme. Na delší okraj položíme váleček hotové nádivky. Zarolujeme a pevně ovážeme provázkem. Necháme asi 15 minut odpočinout. Mezitím si troubu rozehřejeme na 180 °C. Roládu vložíme do pekáčku, potřeme máslem a nahoru položíme větvičku rozmarýnu. Zakryjeme a pečeme cca 1 hodinu. Maso můžeme během pečení podlévat.
Aby jsme získali krásnou kůrčičku, maso poléváme výpekem a po hodině pečeme bez víka, dokud roláda nedosáhne požadované barvy. Vytáhneme z trouby a necháme roládu ještě 10 minut rozležet.
Podáváme např. s bramborovu kaší nebo pečenými brambory.